ul.Szpitalna 2

(95) 768 2343

dokdrawno@o2.pl

Warsztaty rybne

 

13 CZERWCA 2014r. - DWUNASTE  WARSZTATY

 

Dwanaście kulinarnych spotkań przeszło już do historii. Na tych ostatnich- dwunastych powstały kotleciki rybne o zachwycających smakach i nazwach: przepyszne „Kotleciki rybne z nutką mięty” z karpia przygotowała grupa czwarta; również z karpia „Kotleciki rybne pod zieloną kołderką” przygotowała grupa trzecia. Powstała nawet potrawa pn „Tajemnicze oko pstrąga”. Ale największej liczbie obecnych osób smakował „Tęczowy kotlecik” z pstrąga przygotowany przez grupę drugą -chłopców. Potrawy smakowały bajecznie z surówkami: z pomidorów, ogórków; z zieloną sałatką z dodatkiem prażonego słonecznika, oliwek, ziemniaczkami i winogronami na deser. Na zakończenie odwiedził nas Pan Burmistrz Andrzej Chmielewski. A później każdy z uczestników wybierał w notebooku vostro latitude wśród zdjęć z 12 warsztatów jedno, które chciałby mieć umieszczone na własnym kubku. Te kubeczki zostaną wręczone podczas rozstrzygnięcia konkursu kulinarnego, który odbędzie się 05 lipca 2014 r na VI Festiwalu Krasnali- "Krasnalowe ekocuda". Później zostanie już tylko przygotowanie publikacji z najlepszymi potrawami, zdjęciami i wręczenie jej podczas uroczystości dożynkowych w Drawnie.

Aby obejrzeć fotografie z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria dwunaste warsztaty".

 

06 CZERWCA 2014r. - JEDENASTE  WARSZTATY

 

Powolutku zbliżamy się do końca rybnych zmagań kulinarnych. Za nami przedostatnie warsztaty a wraz z nimi- coraz większe umiejętności naszych młodych uczestników. Cztery gatunki ryby "zagrały" w tych warsztatach rolę główną: lin, szczupak, karp i pstrąg. Część świeżutkich ryb zamroziliśmy na kolejne warsztaty w naszej zamrażarce szokowej. Wiodącym tematem zajęć kulinarnych były rybne szaszłyki. Aż trudno uwierzyć, że efekt końcowy był tak przesmaczny. Jedna z grup przygotowała "Szaszłyk rybny ze szczupaka po drawieńsku" z dodatkiem przyprawy do gyrosa, cebuli i papryki. Do tego surówka z sałaty lodowej z dodatkiem prażonego słonecznika, ogórka i sosu winegret. Grupa chłopców z kolei przygotowała "Lina z patyczka" przyprawionego zalewą z dodatkiem oliwy z oliwek, soli, pieprzu, czosnku i soku z cytryny; a na "patyczku" lin przekładany był pieczarką, cebulką i papryką. Całość obsypana została ziołami prowansalskimi. Grupa kolejna zaserwowała "Pomidorową rybkę (karpia) na patyku", która wcześniej została umieszczona w zalewie z dodatkiem przecieru pomidorowego wymieszanego z oliwą z oliwek, koperkiem i czosnkiem. Największej liczbie osób smakował "Pstrąg grillowany na patyku" w marynacie oliwy z oliwek z dodatkiem cytryny, soli i pieprzu. Ponadto przygotowane zostały dodatki: sałatka z brokułów z sosem czosnkowym, sos czosnkowy łagodny i ostry do macy i żodkiewki, podane zostały także pomidorki z koperkiem, truskaweczki i cząstki arbuza. Wszystko zniknęło podczas degustacji z udziałem pięciu dorosłych osób: mam, babć i trenerek. Ślinka sama napływa do ust a jak obejrzymy zdjęcia...
Aby obejrzeć fotografie z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria jedenaste warsztaty".

23 MAJA 2014r. - DZIESIĄTE WARSZTATY

 

Po raz pierwszy na warsztatach "złowiliśmy" na stół spore leszcze. To znakomita ryba słodkowodna, którą wykorzystaliśmy do przygotowania paprykarzu rybnego. "Cytrynki" nazwały swój paprykarz jako "Leszcz spod kosiarki" i choć nazwa prawie z ogrodu to już przepis całkiem gastronomiczny: Rybę kroimy w dzwonki a warzywa obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Potem wkładamy do garnka i pokrywamy wodą wszystkie składniki. Kiedy wszystko się ugotuje z ryb wyjmujemy ości i mielimy je dwa razy razem z warzywami. Rybę i warzywa mieszamy na patelni z dodatkiem ryżu i koncentratu pomidorowego. Do smaku dodajemy ketchup, pieprz, sól, paprykę słodką i pieprz cytrynowy..." Przepis gotowy- zatem do dzieła. Na stole pojawiła się także " Rybka w pomidorku" przygotowana przez grupę trzecią a także swojsko brzmiący "Paprykarz po drawieńsku". Grupa czwarta przygotowała "Paprykową fantazję" i ta właśnie potrawa smakowała największej liczbie osób.  A kolorowe surówki i podjadane w trakcie truskaweczki i banany, które nie doczekały sałatki owocowej...Palce lizać. Wszystko można zobaczyć na zdjęciach.

Aby obejrzeć fotografie z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria dziesiąte warsztaty".

 

09 MAJA 2014r. - DZIEWIĄTE WARSZTATY

 

Bohaterem dziewiątych warsztatów był jeszcze ciepły- bo prosto z wędzarni- pstrąg wędzony, który łączony z różnorodnym towarzystwem dał spodziewanie smaczny efekt  sałatkowy. Grupa pierwsza „Cytrynki” przyrządziła „Pastę rybną palce lizać” z dodatkiem białego sera, śmietany, szalotki, zielonej papryki i kolorowego pieprzu. Grupa druga zabłysnęła „Wędzonką po bretońsku”- czyli pstrąg wędzony z dodatkiem  fasoli z puszki, rukoli, rzodkiewki, oliwy z oliwek i octu winnego. Surówkę przyrządzono z sałaty lodowej. Kolejną potrawą był „Wędzony pstrąg a’la oliwka” z dodatkiem pomidorów, jajek, kolorowych oliwek, czerwonej cebuli, twarożku, chrzanu, sałaty, rzodkiewki, oliwy i przypraw-przygotowany przez grupę czwartą.  A  w „Sałatce z pstrąga wykwintnej”, przygotowanej przez grupę piatą, dodatkami były: kukurydza, oliwki, jajka, ryż, cebula, ogórek konserwowy, majonez i przyprawy. Największą ilośc głosów otrzymała "Ryba wędzona w sosie chrzanowo-koperkowym" przygotowana przez grupę trzecią, która jako dodatek przygotowała jeszcze sałatkę ziemniaczaną. Oczywiście wszystko to pychota. Sałatki i pasty podane zostały z chrupkim pieczywem, bagietkami zapiekanymi z masełkiem czosnkowym, surówkami. Mniam… Cieszymy się, że wspólnie z nami w tych warsztatach uczestniczyła wychowawczyni dużej grupy uczestników- pani Edyta Musiałek. Nie zabrakło także mam, babć i pani Ani Bilskiej.

Aby obejrzeć zdjęcia z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria dziewiąte warsztaty".

 

11 KWIETNIA 2014r. - ÓSME WARSZTATY

 

A oto fragment przepisu grupy pierwszej o dźwięcznej nazwie "Cytrynki", której potrawa "Dzwoneczki w białej kołderce"  smakowała największej liczbie osób na ósmych już warsztatach: "Karpia pozbawić łusek i pokroić w dzwoneczki. Rybę umyć i przyprawić solą, pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i cytryną. Dzwoneczki obtaczamy w mące krupczatce i smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Po usmażeniu okrywamy ją smażoną cebulką i zalewamy sosem śmietanowym z dodatkiem imbiru i soli (śmietanka 20%). Całość wstawiamy do piekarnika i czekamy aż się wszystko złączy w całość..." Oczywiście pyszną. Wszystkie pozostałe potrawy smakowały cudownie. Był "Śmietanowy karpik" i "Dzwoneczki w śmietance" a także "Rybka pływająca w smietance". Palce lizać...szczególnie w połączeniu z ryżem z dodatkiem curry i czosnku oraz cudownymi surówkami: w jednej były jabłka, marchew, bakalie i skórka cytrynowa, w innej por i jabłko z dodatkiem majonezu i soli a w kolejnej znowu było jabłko, marchew i bakalie; pomidory, ogórki.... Na deser hit - sałatka owocowa z przeróżnych owoców, soki i inne napoje. Wśród degustujących: uczestników, trzech mam, wujka i jednej babci mieliśmy gości specjalnych: Szefową Referatu Inwestycji UM Aldonę Moder i artystę malarza Zbigniewa Kowalskiego.

Aby obejrzeć zdjęcia z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria ósme warsztaty".

 

04 KWIETNIA 2014r. - SIÓDME WARSZTATY

 

W roli głównej siódmego dnia warsztatów obsadzony został królewski karp. A najważniejszym dodatkiem do tego karpia był farsz z suszonych grzybów przygotowany tak jak do świątecznych uszek.  Pięknie oczyszczony z łusek, wyfiletowany karp był następnie „nadziewany” farszem grzybowym i wiązany dratwą. Powstałe potrawy poszczególnych grup uzyskały charakterystyczne nazwy. Był m.in. „Diabelski karp z grzybami” i „Zakręcony karp” a zwyciężyły dwie propozycje- przygotowane przez grupę drugą „Roladki z karpia” oraz grupy czwartej „Jak ryba z grzybami”. Karp podany został z zapiekanymi ziemniaczkami oraz różnorodnymi surówkami i sałatkami. Świetnie smakowała surówka z kiszonej kapusty, kolorowa surówka wiosenna czy surówka z ogórka, rzodkwi i pomidora. A na deser przepyszna sałatka owocowa. Wśród napojów królowały soki, woda czy herbatka.  Do degustacji wśród dorosłych osób przy wspólnym stole zasiadła szefowa DOK, dwie panie trenerki, mama i babcia uczestników. No i oczywiście nie można nie dodać, że wszystkie potrawy – nie tylko te zwycięskie- były cudownie smaczne.

Aby obejrzeć zdjęcia z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria siódme warsztaty".

 

25 MARCA 2014r. -SZÓSTE WARSZTATY

 

No i nie wiadomo kiedy- mamy półmetek warsztatowy. Uczciliśmy go  godnie i po królewsku przygotowując smażoną, chrupiącą rybkę z patelni z przeróżnymi dodatkami, wśród których nie zabrakło nawet duszonych na maśle migdałów. Każda z grup przygotowała inną surówkę. Była i marchew z jabłkiem, czerwona kapustka, seler z mandarynkami  i orzechami czy całkiem wiosenna z rzodkiewką, sałatą, zielonym koperkiem…Do tego pieczone ziemniaczki, soczek lub woda mineralna…mniam. Coraz więcej inwencji twórczej u naszych uczestników a i umiejętności coraz większe także u wszystkich. Tym razem dwie potrawy uzyskały podobną ilość głosów smakoszy: grupy PIERWSZEJ „pstrąg smażony skąpany w migdałach” podany z surówką ze startego selera z mandarynkami oraz grupy CZWARTEJ pod nazwą „Smażona ryba z nutką pomarańczy” podany z kolorową suróweczką wiosenną. I naprawdę coraz trudniej wyłonić te najsmaczniejsze, bo wszystkie są przepyszne.

Aby obejrzeć zdjęcia z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria szóste warsztaty".

 

14 MARCA 2014r. - PIĄTE WARSZTATY

 

Kolejne, piąte warsztaty pozwoliły naszym niesłychanie aktywnym uczestnikom zdobyć wiedzę o tym, jak przepysznie przygotować pulpety rybne w sosach o różnych smakach. Miło było patrzeć na kolejny wzrost umiejętności sprawiania ryby, którą tym razem należało pozbawić nie tylko ości ale i skóry. Po zmieleniu i przyprawieniu (do każdej porcji oprócz swoistych przypraw dodano "mokrą" bułkę) pulpeciki zostały ugotowane a następnie na powstałym wywarze przyrządzone były przepyszne sosy. Pulpeciki zostały podane z gotowanym ryżem i surówką z marchwi oraz jabłka. Jak zwykle smakowały wyśmienicie. Prawie równo na wszystkie propozycje  rozłożyły sie głosy osób degustujących; choc z niewielką przewagą zwyciężyły "pulpeciki rybne w sosie chrzanowym" przygotowane przez grupę pierwszą. Z osób dorosłych w degustacji brały udział dwie Mamy uczestników, jedna Babcia, oraz Kierownik Referatu Inwestycji Urzędu Miejskiego w Drawnie pani Aldona Moder i artysta malarz pan Zbigniew Kowalski.

Aby obejrzeć zdjęcia z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria piąte warsztaty".

 

27 LUTEGO 2014r. - CZWARTE WARSZTATY

 

Kolejne, czwarte już warsztaty polegały na przygotowaniu pasty z łososia wędzonego podanej na bagietce posmarowanej twarożkiem o rożnych smakach. Dodatki do samej pasty decydowały o nazwie jaką potrawa otrzymała; m.in powstała "pasta z lekką nutką śmietanki" czy "pasta rybna z czułkami"...Wszystkie smakowały wyśmienicie, co potwierdził nasz gość specjalny degustacji- pani sekretarz gminy Mariola Kowalewska. Nawięcej głosów smakoszy otrzymała "pasta po królewsku" przygotowana przez grupę drugą złożoną z samych chłopców, w której do smaku dodane zostały pieprz, sól, papryka słodka, papryczka chilli i zioła prowansalskie. A bagietka posmarowana była serkiem ogórkowo-koperkowym... Tego dnia przypadał tradycyjny w kalendarzu roku "tłusty czwartek". Aby tradycji stało się zadość, oprócz tłustej ryby jaką jest przecież łosoś, na stole królowały chrusty...

Aby obejrzeć zdjęcia z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć kolejną: "galeria czwarte warsztaty".

 

25 LUTEGO 2014r. - TRZECIE WARSZTATY

 

Tytułowa potrawa trzeciego dnia warsztatów zwiazana była z grillem. Wspaniale zostały sformułowane przepisy przez poszczególne grupy robocze. Oto fragment przepisu grupy V-tej, której "Ryba z grilla po DRAWIEŃSKU" smakowała najbardziej największej liczbie osób: "Na początku oskrobać rybę z łusek a potem odkroić głowę pod skrzelami. Następnie pokroić w dzwonki...". Pięć przepięknie udekorowanych tac z porcjami ryby przygotowanymi przez uczestników warsztatów podanych zostało w "towarzystwie" ziemniaczków i surówki ze słodkiej kapusty. Do degustacji wśród dorosłych osób przy wspólnym stole zasiadł pan Burmistrz Andrzej Chmielewski, który jest znakomitym znawcą sposobu sprawiania, przyprawiania i przechowywania ryb; trzy lata temu z powodzeniem prowadził wraz z księdzem Dziekanem i pracownikiem DPN otwarte warsztaty rybne podczas festiwalu krasnali.

Bardzo trudno po raz kolejny było wybrać tę jedyną potrawę, bo tradycyjnie wszystkie były przepyszne. I ze spotkania na spotkanie wyrażnie widać jak rosną umiejętności kulinarne naszych uczestników. A może to także zasługa fajnych, jednolitych fartuszków z napisem: "Pyszna rybka po drawieńsku" i wizualizacją?

Aby obejrzeć zdjęcia z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć zakładkę: "galeria trzecie warsztaty".

 

20 LUTEGO 2014r. -DRUGIE WARSZTATY

 

W organizacji kolejnego spotkania główną rolę pełnił pstrąg, zmieniający podczas warsztatów swój wygląd, aż osiągnął status potrawy pod ogólną nazwą "pstrąg w sosie słodko-kwaśnym". Trenerka pani Krystyna Kowanek tym razem korzystała z pomocy p. Haliny Stańczyk. Pięć grup młodzieży ochoczo rozpczęło pracę nad rybką: od skrobania, filetowania, mycia, przyprawiania, smażenia ... aż do przepysznego efektu finalnego. Przy wspólnym stole rybka serwowana była uczestnikom i dorosłej piątce gości w towarzystwie brązowego ryżu i przepysznej surówki z kapusty pekińskiej. Największym problemem warsztatów było wybranie potrawy, ku która nabardziej skłaniała się największa liczba degustujących. No bo wszystkie były po prostu pyszne i  smakowały wyśmienicie. Ale konkurs ma swoje prawa. Najwięcej głosów uzyskała potrawa przygotowana przez grupę pierwszą o nazwie "Pstrąg słodko-kwaśny z nutką cytryny". Po prostu palce lizać...

Aby obejrzeć zdjęcia z tych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć zakładkę: "galeria drugie warsztaty".

 

18 LUTEGO 2014r. -PIERWSZE WARSZTATY

 

Zapisani uczestnicy warsztatow rybnych pod "wodzą" trenerki -pani Krystyny Kowanek i jej pomocnicy w osobie pani Jasi Kordyki we wtorek od godziny 14.00 rozpoczęli realizację kulinarnych "zmagań" w sali biesiadnej Drawieńskiego Ośrodka Kultury oraz na jej zapleczu kuchennym. Podekscytowana grupa powitana przez dyrektorkę ośrodka w towarzystwie pracującej w Gminie na stanowisku ds pozyskiwania środków zewnetrznych pani Ani Bilskiej wysłuchała celu warsztatów z uwzględneniem wymogów bezpieczeństwa i higieny pracy. Pierwszym zadaniem jakie poszczególne grupy realizowały było przygotowanie zupy rybnej. Zupa przyprawiona na kilka sposobów smakowała wspaniale. Większość uczestników zupę rybną nie tylko gotowało ale i jadło pierwszy raz w życiu. Do degustacji zaproszono także sześć dorosłych osób: panią dyrektor Biblioteki Publicznej Reginę Budrewicz, dyrektor DOK Annę Hińczę Gnysińską, panią Annę Bilską, uczestniczącą w wielu konkursach kulinarnych panią Bonczek, członkinię DUTW panią Marię Turek i mamę jedej z uczestniczek. Wszystkie zupy zostały posmakowane i-tak naprawdę-wszystkie były pyszne. Ale trzeba było wybrać tę, której smak był dla każdego z osobna najlepszy, W głosowaniu jawnym- w którym osoby przygotowujące nie mogły głosować na siebie- zdecydowano, że największej liczbie degustujących smakowała zupa ugotowana przez grupę drugą złożoną z samych chłopców o nazwie "Zupa -ryba w gębie" oraz zupa  przygotowana przez mieszaną grupę trzecią o nazwie "Zupa rybna diablo". Ta pierwsza była bardzo łagodna, ta druga- jak wynika z nazwy - ostra; bo z dodatkiem papryczki chilli. Aby obejrzeć zdjęcia z pierwszych warsztatów wystarczy najechać kursorem na zakładkę "warsztaty rybne" i rozwinąć zakładkę "galeria", która wówczas się pojawi.

 

OPIS PROJEKTU

 

Jesienią tego roku w Drawieńskim Ośrodku Kultury  rozpoczęła się realizacja projektu  pt. „Rybne warsztaty kulinarne dla mieszkańców Drawna jako sposób na popularyzację rybactwa na obszarze objętym LSROR”  złożonego w Stowarzyszeniu Lokalna Grupa Rybacka Partnerstwo Jezior poprzez Gminę Drawno  w naborze wniosków  o dofinansowanie  operacji dotyczącej wzmocnienia konkurencyjności i utrzymania atrakcyjności obszarów zależnych od rybactwa w ramach środka 4.1 PROGRAMU OPERACYJNEGO „ZRÓWNOWAŻONY ROZWÓJ SEKTORA RYBOŁÓWSTWA I NADBRZEŻNYCH OBSZARÓW RYBACKICH 2007-2013”. Celem operacji jest aktywizacja społeczności lokalnej związanej z działalnością gastronomiczną w celu zaproponowania wprowadzenia do menu punktów gastronomicznych gminy Drawno tradycyjnie regionalnych potraw z ryb słodkowodnych wraz z szeroką promocją zarówno tychże produktów jak i  całego obszaru objętego LSROR poprzez wyposażenie kuchni oraz zaplecza gastronomicznego w pomieszczeniach Drawieńskiego Ośrodka Kultury i w efekcie organizacji cyklu rybnych warsztatów kulinarnych. Projekt skutkować ma także przygotowaniem publikacji z przepisami na regionalne miejscowo lokalne potrawy rybne.

 

                Pierwszym etapem operacji, który zakończył się w roku 2013 było wyposażenie kuchni oraz zaplecza gastronomicznego.  Zakupione zostały meble do kuchni, bufetu, zmywalni oraz magazynów; pomieszczenia te wyposażone zostały także w niezbędny sprzęt: schładzarko-zamrażarkę szokową, profesjonalny okap kuchenny oraz wentylator, grill elektryczny oraz patelnię elektryczną. Od nowego roku rozpocznie się realizacja kolejnego etapu, czyli kulinarnych warsztatów rybnych. Będą one odbywać się w ciągu 12 spotkań w terminie do czerwca 2014r. a jej uczestnikami będą uczniowie szkoły podstawowej i gimnazjum. Zajęcia będą dotyczyły przede wszystkim sposobu sprawiania i przygotowywania różnorodnych potraw z ryb, za szczególnym uwzględnieniem ryb słodkowodnych pochodzących z regionalnych zasobów wodnych. Dwudziestoosobowa grupa uczestników podzielona zostanie na 5 zespołów. Podczas warsztatu każdy z zespołów będzie tworzył swoją potrawę w oparciu o regionalne tradycje na bazie pomysłów własnych i modyfikowanych. Po każdym z warsztatów odbędzie się degustacja powstałych potraw przez wszystkich uczestników zajęć oraz  zaproszonych gości. Na podstawie ich opinii będą wyłaniana najlepsza 1 a maksymalnie 2 potrawy, których przepis trafi do albumu/przewodnika. Przed degustacją wykonana zostanie dokumentacja fotograficzna. Każdy z warsztatów zostanie kompleksowo udokumentowany zarówno w formie multimedialnej jak i tekstowej (przepisy). W sumie zebranych zostanie minimum 12 przepisów, które wydane zostaną w formie albumu/przewodnika promującego gminę Drawno oraz obszar objęty LSROR, zawierającego istotne dane dla turystów odwiedzających nasz region (miejsca noclegowe, punkty gastronomiczne, szlaki i atrakcje turystyczne, zasoby wodne) oraz przepisy kulinarne „na rybkę” wybrane w czasie warsztatów. Album ten trafi m.in. do wszystkich punktów gastronomicznych terenu gminy Drawno. Po zakończeniu warsztatów planuje się organizację konkursu, który wyłoni najlepsze trzy przepisy. Potrawy, które przy ich udziale powstaną zyskają miano najlepszej tradycyjnej potrawy regionalnej.  Finał projektu planuje się podczas Uroczystości Dożynkowych w Drawnie w roku  2014r  połączonych  z prezentacją i degustacją potraw  wraz z  wręczaniem przygotowanych po zakończeniu warsztatów albumów/przewodników.

 

                Koszt realizacji całej operacji wynosi 61210,27 zł, z tego wysokość dofinansowania sięga 85 %.